Agencija lokalne demoktatije Prijedor

LDA Prijedor

LDA Prijedor

U ljubijskoj Osnovnoj školi „Mladen Stojanović“ dana 12.03.2018. su predstavljeni dosadašnji rezultati projekta „Analiza stanja i potreba Ljubije“ koji realizuje Udruženje Program Prijedor iz Trenta, u saradnji sa Gradom Prijedorom i Agencijom za ekonomski razvoj grada Prijedora „Preda-PD“.

 

Na projektu aktivno učestvuje osam mladih ljudi koji rade na terenu i razvijaju dokumente koji će poslužiti za pisanje projekata u budućnosti a koji će se ticati razvoja Ljubije. Dosadašnjim radom utvrđeno je da su stanovnici Ljubije raspoloženi da učestvuju u analizi stanja i potreba i da daju svoj doprinos. Mapirani su problemi sa kojima se susreću stanovnici Ljubije kao i potencijalna rješenja tih problema.

Prezentaciji projekta „Analiza stanja i potreba Ljubije“ prisustvovalo je oko pedeset stanovnika Ljubije, predstavnici  iz Preda-e, Gradske uprave i mjesnih zajednica te gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković i predsjednik prijedorskog parlamenta Sead Jakupović.

U period od 22-24.02.2018. u Podgorici je održan sastanak  Balkanske mreže za lokalnu demokratiju na kom su učestvovali predstavnici Agencija lokalne demokratije sa Balkana zajedno sa predstavnicima opština uključenih u projekat  kako bi razgovarali o aktivnostima u četvrtoj godini Balkanske regionalne platforme za učešće i dijalog mladih, kao i njihovom razvoju kao mreže i novim projektima koje sprovode.

2018. godina je posljednja godina implementacije Balkanske regionalne platforme za učešće i dijalog mladih, ali to nije kraj Regionalne mreže lokalne demokratije. Ova mreža se sastoji od 7 LDA iz Srbije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Kosova i ALDA-a u Skoplju. Zajedno, oni rade na unapređenju saradnje i koordinacije između civilnog društva i javnih vlasti uz aktivno učešće mladih.

U završnoj godini projekta održaće se regionalni forum, međunarodni omladinski događaj, aktivnost mladi preuzimaju dan i proslava dana mladih, pored kontinuiranog funkcioniranja regionalnih omladinskih savjetodavnih grupa, tima radnika za angažovanje mladih, dopisnika mladih i Info tačaka u uključenim opštinama.

 Balkansku regionalnu platformu za učešće mladih koordiniše ALDA, a realizuju LDA Centralna i Južna Srbija, LDA Kosovo, LDA Mostar, LDA Crna Gora, LDA Prijedor, LDA Subotica, LDA Zavidovići i ALDA Skoplje. Finansira se od strane Evropske unije.

ALDA dodjeljuje godišnju stipendiju od 2013. godine u znak sjećanja na počasnog predsjednika Gianfranca Martinija, jednog od osnivača i prvog predsjednika ALDA-e 1999. godine. Stipendija "Gianfranco Martini" se dodjeljuje godišnje  studentima ili istraživačima koji razvijaju studij ili radni projekt vezan za sljedeće teme: lokalnu demokraciju, angažman civilnog društva i / ili međuetnički dijalog. Cilj je dobiti visokokvalitetna akademska istraživanja i analize za ALDA-ina područja djelovanja, razviti nove strategije djelovanja i dalje promovisati te vrijednosti.

Kako se prijaviti:

Zahtjev mora sadržavati sažet prikaz (maksimalno 5 stranica), u kojem kandidat naznačuje cilj studija ili radnog projekta i kako će doprinijeti i podsticati prethodno spomenute teme. Podnosilac zahtjeva takođe treba  naznačiti za šta će se koristiti stipendija. Aplikacija takođe treba sadržavati motivaciono pismo  i relevantne reference.

Kandidati treba da pošalju prijavu do 20. ožujka na sljedeću adresu  e-pošte: Ova adresa el. pošte je zaštićena od spambotova. Omogućite JavaScript da biste je videli., sa naznakom "Scholarship G. Martini 2018". Odabranom kandidatu stipendija će biti uručena prilikom Glavne skupštine ALDA-e, koja se ove godine održava krajem mjeseca aprila u Briselu.

 

Posjetite i @ALDA.Europe #ALDAeurope

Preuzeto i prevedeno sa:  www.alda-europe.eu