Najnovije vijesti

Razmjena iskustava u Trentu

feb 07 2018

Dana, 03.02.2018. godine u poljoprivrednom institutu San Mikele u Trentu održan je seminar na temu participativnog planiranja teritorije. Cilj ovog seminara je razmjena iskustava teritorijalnih promotera koji rade na različitim projektima participativnog planiranja koji su finansirani od strane autonomne pokrajine Trento a među njima je i projekat koji sporovodi Udruženje Progetto Prijedor na teritoriji Ljubije.

 Radni naziv ovog projekta je Analiza stanja i potreba Ljubije, a sprovodi se od početka novembra 2017. godine na teritoriji 6 mjesnih zajednica koje pripadaju Ljubiji. Projekat je pokrenut sa ciljem da se primjeri dobre prakse participativnog planiranja prenesu na teritoriju Ljubije kako bi se što više građana uključilo u razvijanje strategije održivog razvoja u mjestu u kojem žive. Participativno planiranje određene teritorije podrazumijeva uključivanje svih aktera te teritorije i to javni i privatni sektor, sve kategorije stanovništva te nevladine organizacije i udruženja koja koegzistiraju na tom prostoru.

Predstavnice tima za Analizu stanja i potreba Ljubije održale su prezentaciju dosadašnjeg rada, podijelile svoja iskustva sa terena i navele koji su sljedeći koraci koje će poduzeti u svom istraživanju kako bi prikupili što više korisnih podataka za analizu. Pored učesnica iz Prijedora na seminaru su prisustvovali i predstavnici „Udruženja Trentino - Balkan“, „Centra za obrazovanje fondacije Edmund Mach“, „Konzorcija udruženja - Mozambik“, zadruge „Grupa 78“ i „Grupe volontera Trentino“. Jednodnevni seminar održan u Trentu je veoma koristan jer su se predstavnice tima za Analizu stanja i potreba Ljubije upoznale sa primjerima dobre prakse u drugim zemljama i mogućnostima primjene istih na teritoriji Ljubije.

Udruženje Progetto Prijedor uspješno djeluje na teritoriji grada Prijedora već više od petnaest  godina. Učestvuje u promociji projekata ekonomskog razvoja sa posebnim akcentom na stručno usavršavanje, razmjenu iskustava mladih i promociju lokalnih inicijativa. Takodje podržava kulturni život grada Prijedora kroz različite aktivnosti.

 

Read 208 times

About The Author