Najnovije vijesti

LDA Prijedor

LDA Prijedor

Povodom Međunarodnog dana mladih, u nedelju 12. avgusta u periodu od 19:00h do 21:00h, na Malom trgu u Prijedoru organizovan je Omladinski megafon. Postavljen je štand sa kutijom, u koju su mladi mogli da ubace svoje poruke. Tom prilikom, mladi grada Prijedora mogli su da iskažu mišljenje kako vide svoj status i položaj u društvu. Ideja ove manifestacije je da se mladima pruži prilika da glasno kažu šta misle, kao i da uvide značaj aktivnog građanstva. Mladi su mogli i da uživaju uz muzički program koji je pripremio Dj Simke kao i da osvoje ulaznice za Ša fest koji će se održati za vikend 17. i 18. avgusta u Ljetnoj bašti u Prijedoru.

Nakon toga mladi su se sa Trga uputili u prostorije Centra za mlade "Kvart", gdje su pogledali film Rad u nastajanju i učestvovali u diskusiji današnjeg društva i građanskog novinarstva. Tom prilikom je mladima prezentovana i platforma zamisli.ba na kojoj se upravo mladima pruža prilika da objavljuju svoje tekstove.

Međunarodni dan mladih organizovan je u sklopu projekta Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih sa Balkana koji sprovodi Agencija lokalne demokratije u saradnji sa Gradom već četvrtu godinu zaredom. Ove godine Dan mladih je bio i programu manifestacije Prijedorskog kulturnog ljeta. Regionalna platforma za učešće i dijalog mladih sa Balkana je projekat nastao saradnjom sedam agencija lokalne demokratije iz različitih gradova sa Balkana na čelu sa ALDA-om Skoplje. Projekat ima za cilj jačanje kapaciteta mladih i njihovo osnaživanje u procesu stvaranja aktivnog građanstva. Projekat je finansiran od strane Evropske unije.

Više slika sa događaja možete pronaći u foto galeriji.

Radionica "Moj grad - interkulturalni grad" - počela je u oktobru prošle godine.

Radionica je oformljena sa ciljem upoznavanja mladih sa različitim kulturama u gradu " na Sani". Program radionice je baziran na upoznavanju mladih Prijedorčana sa ličnostima i događajima bitnim za njihov grad. Ovaj program je zainteresovao veliki broj ljudi, naročito mlađi dio populacije što je jedan od glavnih ciljeva radionice. Radionice su se održavale jednom u dva mjeseca. Tokom radionica utvrđen je plan rada, izdvojene su bitne istorijske ličnosti Prijedora i radilo se na prikupljanju informacija i uređivanju tekstova za publikaciju.

Učesnici radionice "Moj grad - interkulturalni grad" kažu kako su dolazili na radionicu, tako su i odlazili- sa osmjehom na licu. Oni još napominju kako je na radionici vladala pozitivna atmosfera, a u prvi plan se isticala kreativnost članova i njihovo mišljenje.

Sav trud i rad radionice krunisan je sastankom sa gradskim vlastima. Na sastanku sa gradskim vlastima prisustvovali su predsjednik i potpredsjednik gradske Skupštine Sead Jakupović i Goran Dragojević. Na sastanku su učesnici radionice "Moj grad - interkulturalni grad"- grad različitih kultura, predstavili publikaciju koju su sami pripremili, a koja sadrži zanimljive činjenice o istorijskim ličnostima koje su ostavile trag u našem gradu i uticale na dalji razvoj, kako društvenog života tako i društva u cjelini. Na sastanku je iznesen prijedlog da se napravi i promocija publikacije što bi moglo biti ostvareno ovog ljeta kroz samostalnu inicijativu neformalne grupe mladih ljudi koja je i učestvovala u kreiranju ove publikacije. Neke od ličnosti koje su obrađene u publikaciji su: Todor Švrakić, Pero Popović, Mladen Oljača, Sreten Stojanović, Esad Midžić i drugi.

Publikacija je dostupna u pdf formatu, a možete je preuzeti u prilogu ovog teksta. 

   Balkanski forum mladih organizovan je od 14. do 17. maja u Skoplju po četvrti put u okviru projekta Balkanska regionalna platforma za učešće i dijalog mladih.

Program je uključio prezentacije, debate, razmjenu iskustava i panele. Svrha foruma je uspostavljanje regionalne mreže organizacija civilnog društva i lokalnih vlasti za jačanje participacije mladih, posebno za mlade ljude sa manjim mogućnostima. Preko 70 predstavnika organizacija civilnog društva, lokalnih vlasti i omladinskih radnika učestvovalo je na trodnevnom forumu, a svi su iz različitih zemalja Zapadnog Balkana.

Forum je uključio otvorenu konferenciju, kreativne radionice i studijske posjete. Mladi učesnici saznali su o kreativnim inovacijama u oblasti participacije mladih kroz pozitivne prakse. Mladi su posjetili i Skupštinu Republike Makedonije tokom foruma, gdje su se dva najmlađa poslanika predstavila ispred učesnika i organizovala obilazak zgrade.

Evropska asocijacija za lokalnu demokratiju- ALDA sprovodi projekat Balkanska regionalna platforma za učešće i dijalog mladih od 2015. godine u partnerstvu sa 7 lokalnih agencija za demokratiju iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije i Kosova i ALDA-e u Skoplju.Četvrta i završna godina projekta je dizajnirana da nastavi stvaranje povoljnog okruženja aktivnog građanstva mladih za postizanje jednakosti,blagostanja i tolerancije različitosti na zapadnom Balkanu.

Projekat finansira Evropska unija kroz program za izgradnju civilnog društva za udruženja IPA CSO. Ove godine projekat podržava i Fond za zapadni Balkan.Balkanski forum mladih bio je prvi događaj koji je organizovan uz direktnu podrušku ovog fonda.